CENTRE ASTRONÒMIC DEL CASTELL DE LLADURS

Telescopi al castell de Lladurs

El Centre Astronòmic del castell de Lladurs l’ha impulsat l’Ajuntament de Lladurs (LLeida) en un castell medieval de propietat municipal. La voluntat de l’Ajuntament és revaloritzar-lo i donar-li la importància que ha tingut al llarg de 1000 anys d’història. Dins de les activitats que acull hi ha un centre astronòmic totalment integrat que permetrà a totes les persones visitants acostar-se a l’astronomia i gaudir amb la observació dels estels des d’un punt amb molt bones condicions de foscor nocturna. Aquests tipus d’activitats son molt ben valorades i constitueixen una experiència que difícilment podràn esborrar de la seva memòria els visitants que les gaudeixin.

El centre disposa de dos telescopis. El primer és un potent telescopi astronòmic per observar la lluna, planetes, galàxies i nebuloses . El segon és un telescopi específic per l’observació segura del Sol i permet observar les taques solars, les protoberàncies solars i les ejeccions de masa coronal quan es produeixen.

El Centre Astronòmic està gestionat per Astrosolsonès (astrosolsones.com) i programa activitats relacionades amb l’astronomia i l’astrofotografia. L’activitat principal és la Nit d’estels al castell de Lladurs i consisteix en una breu introducció a l’astronomia a la sala multimèdia, el reconeixement d’estels, planetes i constelacions amb l’ajut d’un potent làser i una observació d’estels amb telescopi a la torre del castell. És imprescindible l’adquisició de les entrades. Però també es pot concertar una sessió en exclusiva, per a grups o en anglès. Per més informació consultar el link seguent:

També es programa una activitat diurna, l’Observació del Sol al castell de Lladurs. I consisteix en observar el Sol amb uns filtres homologats totalment segurs per veure les taques solars i les protuberàncies o erupcions solars. Al començament de l’activitat es fa una explicació del nostre estel i del que veurem al telescopi.

Y també s’organitzen sessions especials como pluges d’estels, superlluna o concerts.

Així mateix s’organitzaren periòdicament activitats obertes al públic en col.laboració amb l’Ajuntament de Lladurs com son cursos, observacions astronòmiques i col.laboracions amb l’escola de Lladurs.

Els objectius del Centre Astronòmic son difondre l’astronomia d’una manera lúdica gaudint de l’espectacle d’una nit estelada. També es vol convertir en un centre referent d’activitats educatives relacionades amb l’astronomia per als centres educatius del Solsonès. I finalment vol posar en valor el cel fosc tot i conscienciant als visitants del greu problema de la contaminació lluminosa.

Us oferim les primeres fotografies astronòmiques captades des de les instal.lacions del Centre Astronòmic del castell de Lladurs:

LLuna creixent
Lluna creixent
Nebulosa planetària
Nebulosa de l’Anell a la constel.lació de la Lyra
Imatge del sol on es veu taques solars i protuberàncies
Fotografia del Sol amb filtre Halfa